expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jízda v bouři: jak jezdit, aquaplaning, blesky a další rizika


Jízda autem v bouři představuje jednu z největších výzev pro řidiče. Bouře přinášejí s sebou nejen silný déšť a blesky, ale mohou způsobit také aquaplaning a samozřejmě je s nimi spojena zhoršená viditelnost, což výrazně zvyšuje riziko na cestách. Jak v takových podmínkách jezdit, na co si dát pozor, co dělat a co nedělat?



Co udělat první: zapnout světla, zpomalit a odstup

Jízda během bouřky vyžaduje od řidičů předvídání a maximální opatrnost. Mezi základní opatření, která by měl každý řidič podniknout při příchodu bouře, jsou zapnutí světel, snížení rychlosti a zvýšení odstupu od ostatních.

Zapnutí světel je klíčové pro zlepšení viditelnosti vozidla, jelikož bouře často přinášejí silný déšť. Světla pomáhají ostatním řidičům včas zpozorovat váš vůz, což je zásadní pro předcházení nehod. Kromě obrysových světel by měl řidič zapnout i mlhová světla, která zlepšují viditelnost vozidla na krátké vzdálenosti.

V bouřkových podmínkách, kdy mokré a kluzké cesty zvyšují riziko aquaplaningu a tak následně prodlouží brzdnou dráhu, je důležité také snížit rychlost

S tím by mělo souviset automaticky zvýšení bezpečného odstupu mezi vozidly. V bouři by jste měli udržovat alespoň trojnásobek obvyklého odstupu od vozidla před sebou, abyste měli dostatek času a prostoru pro zastavení či manévrování.

Toto je důležité v hustém provozu, kde mohou rychlé změny v rychlosti vozidel vpředu rychle vytvořit nebezpečné situace. Snížení rychlosti, zvýšení odstupu a používání světel jsou praktické kroky, které by měly nastat v momentě, než začne silnější déšť nebo bouřka. Při slabším dešti stačí volit opatrnější změny.

Co je aquaplaning, jak se mu vyhnout a co dělat při smyku

Určitě jste už slyšeli o slově aquaplaning. Jedná se o nebezpečný jev, při kterém se mezi pneumatiky vozidla a povrch vozovky dostane vrstva vody, což způsobuje ztrátu trakce a kontrolu nad vozidlem. Tento jev může nastat během intenzivního deště, když přejedete přes větší množství vody a pneumatiky ji nestihnou dezénem odvézt.

Nejlepším způsobem, jak předejít aquaplaningu, je udržování pneumatik v dobrém stavu. Dávejte si pozor na to, aby měli dostatečnou hloubku dezénu, která je zásadní pro odvádění vody. Nezapomeňte také na správný typ v závislosti na období .

Při silném dešti by měli řidiči výrazně snížit rychlost, čímž se sníží riziko aquaplaningu. Zároveň se vyhněte jízdě v již vyjetých kolejích.

Pokud dojde k aquaplaningu a váš vůz začne klouzat, zachovejte klid a správně reagujte. Zmírněte tlak na plynový pedál a neprovádějte jakékoli prudké manévry s volantem. Držte volant pevně a udržujte směr vozidla rovně. Důležité je nebrzdit , protože pokud jsou kola zablokována, může to ještě více snížit kontrolu nad autem.

Během smyku směřujte volant směrem, kde chcete jet, ale vyvarujte se prudkému otáčení. Pokud se pneumatiky znovu dostanou do kontaktu s vozovkou a auto začne reagovat na vaše pohyby, pomalu zvolněte tlak na plyn a pokuste se stabilizovat rychlost.

Blesků se bát nemusíte, auto je jako Faradayova klec

Když se ocitnete v autě během bouřky s blesky, můžete se cítit relativně v bezpečí díky fyzikálnímu jevu známému jako Faradayova klec. Tento princip, pojmenovaný po britském vědci Michaelu Faradayovi, popisuje schopnost uzavřeného kovového pláště rozptýlit elektrický náboj po vnějším povrchu, čímž ochrání vnitřek.

Vozidlo, jehož vnější struktura je většinou kovová, je v bezpečí, jelikož elektrický výboj blesku se rozptýlí kolem něj a směřuje k zemi. Vnitřek je tedy bez ohrožení, takže do něj nemůže proniknout žádný elektrický výboj nebezpečný pro život.

Povrch vozidla funguje jako štít, který odvádí tento elektrický výboj, čili i když blesk zasáhne přímo do auta, cestující uvnitř jsou chráněni před přímým dopadem elektrické energie. Zároveň však platí, že ačkoli je auto bezpečným útočištěm, existuje několik důležitých bezpečnostních opatření, která byste měli dodržovat.

Prvním pravidlem je, že byste neměli vystupovat z vozidla během bouřky s blesky. Vystupování z vozidla vás vystavuje riziku přímého zásahu bleskem a narušuje Faradayovu klec. Stejně tak je důležité nezastavovat pod stromy či u stožárů.

Ve třetí řadě byste během bouřky měli mít zavřená okna. Tímto se vyhnete tomu, aby bleskový výboj z vnějšího prostředí pronikl do interiéru.

Co nedělat při jízdě v dešti a na co si dát ještě pozor

Jízda v dešti představuje pro řidiče zvýšené riziko v každých okolnostech, nejen během bouřky. V nepříznivých povětrnostních podmínkách existují specifické chyby a riziková chování, která mohou vést ke škodě, nehodě nebo ohrožení života.

Základem při jízdě v dešti je vyhnout se rychlé jízdě. Vysoká rychlost na mokré vozovce výrazně zvyšuje pravděpodobnost aquaplaningu a smyku, když pneumatiky ztrácejí kontakt s povrchem silnice a vůz se stane neovladatelným. Rychlá jízda prodlužuje brzdnou dráhu, což může být nebezpečné, pokud je třeba náhle zastavit.

Také byste se měli vyvarovat náhlým manévrům, jako jsou prudké změny směru nebo rychlé brzdění, které mohou vést ke smyku. Důležité je udržovat i odstup od vozidla před vámi a čím horší počasí je, tím více by měla být jízda defenzivní .

Kromě toho je důležité mít dobrou viditelnost, proto byste měli pravidelně čistit světlomety a ujistěte se, že stěrače jsou v dobrém stavu . Během jízdy v dešti se vyhýbejte přejezdu přes velké louže nebo zaplavené oblasti cesty. Hluboká voda může skrýt jámy a jiné nečekané překážky a existuje riziko, že voda vnikne do motorového prostoru.

Pokud už je počasí natolik špatné, že představuje riziko pro další jízdu, auto odstavte. Ideální tak, aby na něj nemohlo nic spadnout a ani ho nemohlo zatopit.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku